Blogitter

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ: Τι γνώριζε η ΕΛ.ΑΣ. για τους κουκουλοφόρους

append delete Κ.Ξ.

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ
Τι γνώριζε η ΕΛ.ΑΣ. για τους κουκουλοφόρους
Η Αστυνομία άνοιξε ξανά τον ασκό του Αιόλου τη στιγμή που, όπως η ίδια εκτιμούσε, οι «αντιεξουσιαστές» βρίσκονταν στα κάτω τους
Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

«Oι ομάδες αντιεξουσιαστών είχαν τους τελευταίους μήνες περιορισμένη δραστηριότητα.Μετά τη δολοφονία όμως του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρόυπάρχουν φόβοι για μεγάλη ενίσχυσή τους και για πολλαπλασιασμό των επιθέσεών τους.Και γι΄ αυτόβέβαια φταίμε εμείς». Πρόκειται για το βασικό (και πλέον επικίνδυνο) συμπέρασμα αναφορών και εκθέσεων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που αναλύουν αυτές τις ημέρες τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκρηξη της βίας στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φοβάται τώρα την ενδυνάμωση και την επέκταση της δράσης των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι βρήκαν εύπλαστο ακροατήριο για να απευθυνθούν. Στην απόρρητη έκθεση, την οποία συνέταξαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στις αρχές του χρόνου επιχειρώντας να αξιολογήσουν τη δράση των ομάδων του χώρου, κατέγραψαν μόλις 64 κινητοποιήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου το 2007 έναντι 290 το 2006. Επιπλέον, όπως επισημαινόταν, το 2007 είχαν σημειωθεί μόλις τρεις σχετικά μεγάλης έκτασης επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων έναντι 36 το 2006 και 23 το 2005. Συνολικά το 2007 είχαν σημειωθεί 47 επιθέσεις κατά οποιουδήποτε στόχου- οι περισσότερες σε τράπεζες- έναντι 117 το 2006 και 96 το 2005. Αλλά και το 2008, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι κινητοποιήσεις των αντιεξουσιαστών είχαν μειωθεί ακόμη περισσότερο. Ως το μοιραίο σαββατόβραδο. Οταν άνοιξε ξανά ο ασκός του Αιόλου. Και όπως παρατηρεί ανώτερος αξιωματικός, «η ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε μόνη της τα μάτια της ανοίγοντας όχι δρόμοαλλά λεωφόρο για την ανάπτυξη της δράσης των κουκουλοφόρων».

Και όλα αυτά ενώ ως τώρα η Αστυνομία έδειχνε να βρίσκεται σε θέση ισχύος. Η απόρρητη έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας εμφανίζει μια ΕΛ.ΑΣ. που έμοιαζε ως το περασμένο Σάββατο να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στα Εξάρχεια. Ετσι, ενώ το 2007 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των επιθέσεων και των κινητοποιήσεων των αντιεξουσιαστών, το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν 147 συλλήψεις σε σύνολο 450 προσαγωγών. Το 2006, οπότε οι ενέργειες των ατόμων από τον αναρχικό χώρο ήταν τριπλάσιες, είχαν γίνει μόλις 77 συλλήψεις σε 460 προσαγωγές. Οι «κουκουλοφόροι», σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας, ήταν ως τουλάχιστον το περασμένο Σάββατο περί τα 800 άτομα, μοιρασμένα σε διάφορες αντιεξουσιαστικές ομάδες οι οποίες έχουν συγκροτηθεί ανά την Αττική. Στο Λεκανοπέδιο διαθέτουν 27 στέκια (13 στο κέντρο, τέσσερα στη Δυτική Αθήνα, δύο στα νότια προάστια, έξι μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους και από ένα ακόμη σε Πειραιά και στα νότια του υπολοίπου Αττικής). Αλλα 2.200 άτομα του αναρχικού χώρου υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στην υπόλοιπη χώρα, με σοβαρότερα κέντρα τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Αγρίνιο. Η Αστυνομία, αναφέρεται στην έκθεση, γνωρίζει ένα 80%-90% των συμμετεχόντων σε αντιεξουσιαστικές ομάδες. Αλλά αυτό από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί η συμμετοχή τους σε επεισόδια ή εμπρηστικές επιθέσεις» παρατηρούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «εκτός και αν συλληφθούν επ΄ αυτοφώρω». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια των επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, παρά τις δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, πιάστηκαν μόνο δύο άτομα ηλικίας περίπου 40 ετών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί ξανά και το 1995 στην τότε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Πολυτεχνείο.

Το προφίλ των «κουκουλοφόρων» ορισμένες φορές αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα για την Αστυνομία, όπως σημειώνεται στην έκθεση. Στις αντιεξουσιαστικές ομάδες αναφέρεται ότι «συμμετέχουν γόνοι πλουσίων οικογενειών αλλά και παιδιά δικαστών,κρατικών παραγόντων, πολιτικών προσώπων και άλλων». Σε πρόσφατη επίθεση αντιεξουσιαστών δύο από αυτούς έχασαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Τα μάζεψαν από τον δρόμο οι αστυνομικοί. Η άρση του απορρήτου των κλήσεων έδειξε ότι ανήκαν σε γιους ανώτατων δικαστικών. Αυτή είναι η μία πλευρά. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης η συμμετοχή στις επιθέσεις ομάδων αντιεξουσιαστών και πολλών αλλοδαπών, περιστασιακά και αρκετών ανηλίκων μαθητών.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να εντοπίσει τα ηλεκτρονικά ίχνη δημιουργών sites αντιεξουσιαστικών οργανώσεων στο Ιnternet μέσω των οποίων έχουν γίνει υποδείξεις για έκνομες ενέργειες ή «εκμυστηρεύσεις», με το πέπλο της ανωνυμίας, ατόμων για συμμετοχή τους σε επεισόδια. Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, «οι περισσότερες εντολές για τις αιφνιδιαστικές συγκεντρώσεις και επιθέσεις των αντιεξουσιαστών δίνονται μέσω SΜS». Τις τελευταίες ημέρες των επεισοδίων, όπου το φαινόμενο έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ένα τέτοιο μήνυμα έφθασε ως και στο κινητό τηλέφωνο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας!

Τελευταία πρόβλημα έχει προκύψει και με τον έλεγχο του χώρου των Εξαρχείων. Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι περίπου 50 «μυστικοί» αστυνομικοί που κινούνται στην περιοχή προσπαθώντας να εντοπίζουν εγκαίρως κινήσεις αντιεξουσιαστών έχουν πλέον εντοπισθεί και καταγραφεί από τους ελεγχομένους. Για τον λόγο αυτόν έχει ζητηθεί η ανανέωση του προσωπικού, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=246568

Reply RSS

Reply

(Leave this as-is, it’s a trap!)

There is no need to “Register”. Just enter the same Name + Password of your choice every time.

Use Format Text to add links, quotes, bold, italic and more. You can also upload images or videos or archived web pages or multicontent or use any upload website.

Moderators: Blogitter Team

  1. Home
  2. » Intelligence - Conspiracy

ABOUT :: BLOGITTER NEWS :: FEEDBACK :: MULTILINGUAL :: FORMAT TEXT :: RSS FEEDS :: REQUEST NEW CATEGORY :: REPORT ABUSE :: HELP :: TERMS OF USE :: CONTACT